180,600 تومان
تعداد صفحات | 131 |
---|---|
شابک | 978-622-378-482-8 |
انتشارات |
مقدمه 10
فصل 1 12
راننده 12
راننده مرد 13
راننده زن 13
راننده جوان 14
راننده پیر 15
راننده خوب 15
رانندگی 16
قوانین راهنمایی و رانندگی 17
رانندگی ایمن 17
مهارت رانندگی 19
عابر پیاده 20
خط عابر پیاده 21
قوانین خطکشی عابر پیاده 23
علائم خطکشی عابر پیاده 24
وسیله نقلیه 25
قابلیتها و محدودیتهای وسیله نقلیه 25
ترافیک 26
تصادف 26
فصل 2 28
حوادث 28
حالات مختلف تصادف 29
علل عمده حوادث 29
مخاطرات رانندگی شهری 31
مخاطرات رانندگی روستایی 33
فصل 3 36
رانندگی تدافعی 36
اساس نگرش در رانندگی تدافعی 37
مولفههاي اصلی رانندگی تدافعی موفق 37
مفاهيم اصلی رانندگی تدافعی 38
تکنیکها و اصول رانندگی تدافعی 39
اصول ایمنی رانندگی تدافعی در شب 41
اصول ایمنی رانندگی تدافعی در باران 43
اصول ایمنی رانندگی تدافعی در مه 48
اصول ایمنی رانندگی تدافعی در برف و یخبدان 51
بایدها و نبایدها در رانندگی تدافعی 58
اهميت آموزش رانندگی تدافعی 61
آموزش رانندگی تدافعی 61
نتیجهگیری 66
فصل4 67
ایمنی مقدماتی در رانندگی 67
احتیاطات ایمنی رانندگی 68
وضعيت خودرو و بازرسيهای ايمنی روزانه و دورهای 74
نگهداری از خودرو و سرویس های دوره ای 77
راهنمای چک لیست ایمن برای وسیله نقلیه روزانه 93
بررسی و تجهیز وسیله نقلیه در فصل گرم 96
بررسی و تجهیز وسیله نقلیه در فصل سرد 104
فصل5 108
حوادث غیرمترقبه 108
قتل خطای محض در رانندگی 109
اعمال پیشگیرانه راننده تدافعی در زمان بروز تصادف و صحنه تصادف 113
کنترل خستگی و عوامل محیطی 114
عملکرد راننده تدافعی در هنگام ترکیدن لاستیک 120
عملکرد راننده تدافعی در صحنه تصادف 125
عملکرد راننده تدافعی در شب 126
نکات کلیدي و مهم براي پیشگیري از حوادث ترافیکی 128
حوادث رانندگی از عوامل مهم مرگ و صدمات شدید جانی است که میتواند آثار اجتماعی و اقتصادی سنگینی را به همراه داشته باشد. تصادفات رانندگی یکی از مهمترین عوامل مرگ و میر در کشورهای در حال توسعه بوده و نخستین علت مرگ در سنین زیر ۴۰ سال است که نه تنها باعث کشتار انسانهای سالم در بهترین دوره زندگی میشود، بلکه هزینههای مالی، روانی و درد و رنج زیادی را به خانوادهها و جامعه تحمیل میکند. در ایران نیز علیرغم تلاشهای انجام شده، آمار مرگ و خسارتهای ناشی از تصادفات بسیار بالاست. بررسی آمارهای جهانی نشان میدهد میزان تصادفات رانندگی و تلفات ناشی از آن در کشورمان چند برابر میانگین جهانی است. تصادفات میتواند هزینههای زیادی را برای جوامع داشته باشند که نمونههایی از آن عبارتند از:
تصادف دو خودرو سه حالت دارد:
راننده تمایل به حفظ فاصله ایمن از وسایل نقليه اطراف ندارد، خيلی تند رانندگی کرده و بيش از حد به خودروی جلو نزدیک میشود. بدین دليل زمان کافی برای مشاهده، پيشبينی و اقدام اصلاحی نداشته و درنتيجه نمیتوانند در مقابل اشتباهات، اقدام به موقع انجام دهند.
اکثر راننده ها بر رانندگی تمرکز ندارند و افکار پوچ و یا محرکهای اطراف نيز حواس رانندگان را پرت میکند.
رانندگان مجهز به مهارتهای رانندگی تدافعی مناسب و دانش کافی نمیباشند و در نتيجه نظم و انضباط جادهها ضعيف و رفتارها در جاده ناامن است.
برخی از رانندگان به دليل مصرف مواد مخدر، مصرف داروها، خستگی و … به هيچکدام از قوانين راهنمایی و رانندگی عمل نمیکنند.
برخی از رانندگان اعتقاد دارند که چک کردن وسایل نقليه قبل از هر سفر هيچ ارزشی ندارد، از این رو نقصهای وسایل نقليه تشخيص داده نشده و جبران نمیشوند.
عواملی که منجربه تصادف میشوند را میتوان به سه دسته انسانی، طبيعی و مکانيکی طبقه بندی کرد:
رانندگی در شهر میتواند گیجکننده باشد زیرا اتفاقات یکباره اتفاق میافتد. چرا که تعداد زیادی وسایل نقلیه، عابران پیاده، مسیرهای اصلی و مسیرهای فرعی زیادی جود دارند. همه این عوامل هنگامی بدتر میشوند که شرایط هوا یا تاریکی باعث کاهش دید شما شود؛ اما اگر این نکات زیر را رعایت کنید میتوانید از خطرات رانندگی درون شهری در امان باشید و خطرات را به حداقل ممکن کاهش دهید:
رانندگی روستایی در مقایسه با رانندگی شهری از پیچیدگی برخوردار نمیباشد. به بیانی دیگر رانندگی در محیط روستا و فضاهای کوچک آسان و دور از تنش و اضطراب است. البته از سویی دیگر رانندگی روستایی میتواند مخاطرهآمیزتر باشد. این بدین معنا است که راننده، ضروری است که محتاط بوده و از قوانین تخطی نکند.
در حالی که رانندگان شهر درگیر تصادف و حادثههای بیشتری نسبت به رانندگان روستایی هستند، تعداد بسیار بیشتری از مردم در روستاها در این نوع برخوردها فوت میکنند. دلیل این موضوع کاملا واضح است: مردم در محیطهای شهری در رانندگی سرعت بالایی دارند. از مخاطرات رانندگی در محیط روستایی میتوان به عدم نور کافی و در برخی از محیطها فقدان نور، شرایط نامناسب راهها (آسفالته نبودن، پستی و بلندی، وجود نقاط کور مانند تپهها و کورراهها، وجود چالههای عمیق)، ورود ناگهانی افراد و سایر وسایل نقلیه و عبور حیوانات اشاره کرد. مهمترین عامل در رانندگی روستایی رعایت سرعت مجاز و حرکت با سرعت مطمئن میباشد تا فرد بتواند از عومل ذکر شده که زمینهساز خطر هستند، جلوگیری کند. سرعت خودرو در رانندگی روستایی باید طوری تنظیم شده باشد که راننده توانایی مهار خودرو و واکنش سریع به حادثه را داشته باشد. یکی دیگر از عوامل موثر در پیشگیری و یا کاهش بروز حادثه در رانندگی روستایی، استفاده از چراغ خودرو میباشد. همانطور که قبلا ذکر شد، یکی از مشکلات محیطهای روستایی عدم نور کافی و یا حتی فقدان آن است؛ بنابراین یک راننده برای رانندگی در چنین محیطی باید از سلامت چراغ و روشنایی خودرو خود اطمینان داشته باشد. در رانندگی روستایی، حواس راننده باید به وسایل نقلیه کندرو مانند تراکتور، گاری و دوچرخه باشد چراکه آنها نیز به همان میزان حق استفاده از راه و جاده را دارند. در رانندگی روستایی، راننده باید همیشه میزان بنزین خود را چک کرده و باک بنزین پر باشد زیرا برخلاف محیط شهری، فراوانی پمپ بنزین و جایگاه سوخت در فضاهای کوچک و محیط روستایی محدود است و این موضوع میتواند دردسرساز باشد.
وجود خط راهآهن نیز یکی دیگر از مواردی است که در رانندگی روستایی میتواند زمینهساز تصادف باشد. از این رو راننده باید به علائم توجه کافی داشته باشد و فاصله ایمنی را از خط حفظ نماید.
همچنین از حس شنوایی خود به خوبی استفاده کند. به عبارتی دیگر استفاده از حس بینایی و حس شنوایی بسیار مهم تلقی میگردد.
تعداد صفحات | 131 |
---|---|
شابک | 978-622-378-482-8 |
انتشارات |
.فقط مشتریانی که این محصول را خریداری کرده اند و وارد سیستم شده اند میتوانند برای این محصول دیدگاه(نظر) ارسال کنند.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.