مقدمه :
نگارش و چاپ کتاب ، یکی از رایج ترین روش های امروزی و تا حدودی ساده ترین روش نسبت به چاپ مقالات می باشد و افرادی که تا حدی توانایی و تخصص لازم را در این زمینه در خود می یابند ، به سراغ این روش می روند . نگارش و چاپ کتاب دانشگاهی ، یکی از روش هایی است که اعتبار و جایگاه نویسندگان و ناشران را مشخص می نماید چرا که چاپ این نوع کتاب ها نیازمند یک زمینه علمی معتبر و بسیار قوی می باشد و تنها داشتن مدرک تحصیلی برای این کار کافی نمی باشد بلکه افراد باید با نحوه تحلیل و گرد آوری اطلاعات علمی در زمینه مورد نظر تخصص لازم را داشته باشند .
در این مقاله از سایت هورین با نحوه نگارش کتاب دانشگاهی و انواع روش های آن آشنا می شویم .
نحوه و اصول نگارش کتاب دانشگاهی :
قبل از شروع هرکاری افراد باید هدف اصلی از انجام کار خود را به طور دقیق مشخص نمایند تا بر حسب آن هدف به ادامه کار خود بپردازند . چاپ و نگارش کتاب یکی از کارهایی است که علاوه بر این که به تخصص لازم و بالایی نیازمند می باشد ، دقت و خلاقیت فرد نیز در آن مداخله دارد . نگارش کتاب دانشگاهی با نگارش کتاب هایی مانند کتاب های کودکان ، تخیلی و افسانه ای متفاوت می باشد چرا که این نوع کتاب ها یکی از عوامل موثر و دخیل در امر آموزش می باشند و در نگارش آن ها می بایست بسیار دقت شود . نکته مورد نظر در نگارش کتاب دانشگاهی این است که ناشران و نویسندگان می بایست از دخالت دادن تعصبات و احساسات شخصی خود در هنگام نگارش کتاب جلوگیری نمایند .
برای نگارش کتاب دانشگاهی باید مراحلی طی شود که می توان این مراحل به شرح زیر بیان نمود :
1 . اولین مرحله برای نگارش کتاب دانشگاهی این است که قبل از هرچیزی می بایست مطالبی که قرار است به چاپ برسانیم مورد تایید اساتید و صاحب نظران برسد .
2 . در صورت تایید مطالب به رفع اشکالات نگارشی و علمی آن پرداخته شود .
3 . در سومین مرحله از مراحل نگارش کتاب دانشگاهی و پس از طی دو مرحله قبل به تالیف کتاب می پردازیم.
4 . از دیگر مراحل ، تحویل مطالب تالیف شده برای ویراستاری است که توسط افراد متخصص انجام می گیرد و این مرحله مهمترین مرحله نگارش کتاب دانشگاهی می باشد .
5 . مرحله پنجم نگارش کتاب دانشگاهی ، انتخاب ناشر مناسب برای چاپ کتاب خود می باشد که در این مرحله می توان تمام کارهای صفحه آرایی و نوع جلدهای به کار رفته را به ناشران انتخاب شده واگذار نمود .
6 . در هنگام انتخاب ناشران برای چاپ کتاب خود ، می بایست به سراغ ناشرانی برویم که سابقه علمی درخشانی داشته باشند و تعداد کتاب های بیشتری را به چاپ رسانده باشند که این عامل خود میزان اعتبار ناشر را تعیین می نماید .
حرف آخر :
چاپ و نگارش کتاب دانشگاهی ، یکی از مهمترین نگارش ها می باشد که نویسندگان می توانند برای این کار هم از مقالات و پایان نامه های خود استفاده نمایند و هم اینکه به سراغ ترجمه ی نسخه های اصلی ( انگلیسی) بروند و به کمک ناشران متخصص و با تجربه به چاپ کتاب های خود بپردازند . نگارش کتاب دانشگاهی ، علاوه بر اینکه جایگاه علمی نویسندگان و ناشران را مشخص می کند ، می تواند یک امتیاز خوب برای افرادی که قصد ادامه تحصیل در مقطع دکترا را دارند ، باشد . علاوه بر تمام آنچه گفته شد ، هزینه نگارش کتاب دانشگاهی با دیگر کتاب ها ( ادبی ، تخیلی و کودکانه ) متفاوت می باشد .
مراحل نگارش:
انتخاب موضوع مناسب اولین قدم در نگارش کتاب دانشگاهی است. موضوع کتاب باید با توجه به تخصص و علایق نویسنده، نیازهای جامعه دانشگاهی و همچنین خطوط کلی انتشارات انتخاب شود.
پس از انتخاب موضوع، نویسنده باید به مطالعه و تحقیق جامع در زمینه مورد نظر بپردازد. این کار به منظور جمع آوری اطلاعات لازم و آشنایی با منابع و مراجع مرتبط انجام می شود.
پس از انجام مطالعات لازم، نویسنده باید طرح کلی کتاب را تدوین کند. این طرح شامل فهرست مطالب، سرفصل ها و عناوین فرعی هر فصل می باشد.
در این مرحله، نویسنده به نگارش متن اصلی کتاب بر اساس طرح کلی تدوین شده می پردازد. در نگارش متن باید به اصول نگارش علمی، وضوح و انسجام مطالب، و استفاده از منابع معتبر توجه شود.
پس از نگارش متن، ویراستاری علمی و ادبی متن ضروری است. ویراستاری علمی به منظور رفع اشکالات علمی و محتوایی متن و ویراستاری ادبی به منظور رفع اشکالات نگارشی و زبانی انجام می شود.
پس از ویراستاری، کتاب برای داوری به چند تن از متخصصان در رشته مربوطه ارسال می شود. داوران با بررسی دقیق کتاب، نظرات خود را در مورد محتوای علمی، نگارش و سایر موارد به انتشارات ارائه می دهند.
پس از دریافت نظرات داوران، نویسنده موظف است تا اصلاحات لازم را در متن کتاب اعمال کند.
پس از انجام اصلاحات نهایی، کتاب برای چاپ و نشر آماده می شود. انتشارات کتاب دانشگاهی با استفاده از بهترین روش های چاپ و نشر، کتاب را در اختیار جامعه دانشگاهی قرار می دهد.
نکات مهم:
با رعایت این مراحل و نکات می توان کتابی با کیفیت علمی بالا و قابل قبول برای انتشارات کتاب دانشگاهی نگارش کرد.
علاوه بر موارد ذکر شده، در نگارش کتاب دانشگاهی به موارد زیر نیز باید توجه شود:
با رعایت این نکات می توان کتابی جامع و مفید برای استفاده دانشجویان و اساتید ارائه کرد.
در نهایت، لازم است از تلاش و زحمات تمامی نویسندگان و مترجمانی که در ارتقای سطح علمی جامعه دانشگاهی از طریق نگارش و ترجمه کتاب های دانشگاهی تلاش می کنند، تقدیر و تشکر به عمل آید.