مجوز چاپ کتاب چیست؟
مجوز چاپ کتاب: سالانه تعداد زیادی کتب علمی، پژوهشی، تاریخی و… چاپ شده و در انتشارات داخلی و خارجی در سراسر جهان به فروش می رسد. چاپ کتاب در تصور برخی از افراد تنها فرآیند گردآوری محتوا و در نهایت طراحی جلد کتاب می باشد اما باید بدانید فرآیند چاپ کتاب به سادگی نبوده و برای چاپ هر گونه کتاب علاوه بر آن که باید محتوای مناسبی را برای آن تهیه کرد، بلکه باید مجوزهای قانونی برای چاپ و نشر کتاب را نیز دریافت کنید تا در آن صورت بتوانید در انتشاراتی ها عرضه و به فروش برسانید.
یکی از مهم ترین اقدامات نشر کتاب دریافت مجوز چاپ کتاب می باشد، هر نویسنده ای که قصد دارد پایان نامه، مقاله، پروژه و… خود را به کتاب تبدیل کرده و عرضه کند باید در ابتدا مجوز های لازم آن را دریافت کرده و سپس به باقی اقدامات دیگر برای چاپ و تبدیل پایان نامه به کتاب یا مقاله به کتاب بپردازد.
یک کتاب به دلیل آن که بار علمی را برای خواننده به همراه دارد باید برای نشر، مجوز چاپ را دریافت کند تا بدین طریق بتواند در معرض دید عموم قرار گرفته و به طور قانونی به فروش برسد. در غیر این صورت کتاب از لحاظ قاننی معتبر نبوده و مالکیتی را برای خود به رسمیت ندارد، از همین رو قابل پیگیری نیز نمی باشد. هر کتاب دارای یک شناسنامه مختص به خود می باشد که در کتابخانه ملی ثبت شده است. این شناسه در صفحه اول کتاب درج شده است و به قدری مهم می باشد که بدون آن کتاب به خودی خود ارزش و اعتباری را ندارد.
مجوز چاپ کتاب علاوه بر آن که می تواند عرضه در انتشاراتی های معتبر در سراسر دنیا و همچنین تدریس در مراکز آموزشی را به همراه داشته باشد، بلکه می تواند حقوق مادی و معنوی نویسنده را نیز محفوظ نگه داشته و چه بسا اعتبار نویسنده را نیز افزایش دهد.
مجوز چاپ کتاب دارای مراحل مختلفی می باشد که هر کدام از آن ها اهمیت بسیاری را دارند. مهم ترین قدم برای آن که بتوانید مجوزهای لازم برای چاپ کتاب خود را دریافت کنید در ابتدا باید از کتاب خود یک فایل الکترونیکی تهیه نمایید. پس از آماده سازی فایل الکترونیکی کتاب، آن را به همراه نسخه پرینت کتاب که اطلاعات فیپا در آن درج شده است و همچنین پرینت رنگی جلد به اداره وزارت ارشاد و فرهنگ سالامی ارسال کنید.
مجوز چاپ و نشر کتاب فرآیند طولانی و زمانبری می باشد که باید قبل از هر گونه اقدامی برای چاپ طی شود. از همین رو ممکن است برخی از نویسندگان به دلیل مشغله ی کاری یا عدم آشنایی با مراحل و مدارک مجوز چاپ کتاب نتواند اقدامی را انجام دهند. در چنین زمانی وجود یک مرکز انتشاراتی معتبر که بتواند در طی این مراحل مشاوره های لازم را ارائه داده و برخی از امور چاپ و نشر کتاب را انجام دهد الزامی است.
در بین تعداد موسسات موجود، موسسه هورین با دارا بودن سابقه ای طولانی مدت بهره مندی از متخصصان و کارشناسان زبده در امور چاپ و نشر کتاب یکی از معتبر ترین و قابل اعتماد ترین مراکز انتشاراتی می باشد. تیم متخصص هورین با بهره مندی از دانش و اطلاعات به روز از فرآیند چاپ کتاب و دریافت مجوز های لازم و همچنین دارا بودن تجربه ی بالا در این زمینه می توانند کمک شایانی را به شما نویسندگان گرامی دهند.
((برای چاپ کتاب و دریافت مجوز چاپ کتاب نیاز است در ابتدا اطلاعات بالایی را داشته و در هنگام انجام فرآیند با مشکل خاصی مواجهه نشوید. در ادامه این مقاله به بررسی بیشتر از نحوه ی دریافت مجوز چاپ کتاب و استعلام مجوز چاپ کتاب می پردازیم، با ما همراه باشید.))
نحوه دریافت مجوز چاپ کتاب
دریافت فیپا
صدور مجوز چاپ کتاب
چاپ کتاب
در صورتی که بخواهید کتاب خود را به چاپ برسانید در ابتدا باید یک شناسه یا در واقع همان شابک را برای آن تهیه کنید. کد شناسه ای که به کتاب شما تعلق می گیرد در کتابخانه ملی ثبت می شود که این امر قابلیت پیگیری و حق مالیکیت شخصی را به کتابتان می بخشد. پس از اخذ شابک از سوی یک انتشاراتی که موسسه هورین نیز به اثر شما می دهد باید برای دریافت فیپا آن اقدام کنید. برای این امر باید فایل کتاب که شامل 30 صفحه نخست کتاب به همراه فرم تکمیلی از درخواست نامه فهرست نویسی را به کتابخانه ملی ارسال کنید.
دریافت فیپا معمولا بین 1 الی 10 روز با توجه به موضوع کتاب به طول می انجامد. پس از آن که فیپا صادر شد کلیه اطلاعات کتاب در صفحات اولیه در جایی که برای شناسنامه کتاب در نظر گرفته شده است توسط مدیر ویراستاری انتشارات درج می گردد.
پس از دریافت فیپا نوبت به اخذ مجوز چاپ کتاب از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی می رسد. برای اخذ مجوز چاپ کتاب، یک نسخه چاپی از کتاب نهایی که اطلاعات فیپا در آن درج شده است را به همراه سی دی کتاب و جلد طراحی شده ی آن به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارسال کنید.
کتاب های علمی معمولا بین 1 الی دو ماه بررسی می شوند و سپس مجوز آن ها صادر می شود. در صورتی که کتاب نیاز به اصلاحات داشته باشد جهت تصحیح اصلاحات ارجاع داده می شود و پس از اعمال تغییرات و ویرایش اصلاحات مجوز چاپ کتاب صادر می شود.
در طی سال های اخیر به دلیل حجم بالای درخواست هایی که برای دریافت مجوز چاپ کتاب ارسال شده است مرکز توسعه فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال به همکاری معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سامانه ای را راه اندازی کرده اند که علاقه مندان می توانند به صورت الکترونیکی اقدامات لازم را برای دریافت مجوز چاپ کتاب را انجام دهند.
پس از آن که مجوز چاپ کتاب شما صادر شد انتشارات هورین اقدامات به چاپ کتاب شما خواهد نمود.
توجه داشته باشید بعد از صادر شدن مجوز نشر کتاب، مولف یا ناشر اجازه دخل و تصرف در محتویات اثر را ندارد و باید فایل ارسال شده به وزارت ارشاد را عینا به چاپ برساند.
پس از چاپ کتاب نوبت به آخرین مرحله آن یعنی دریافت اعلام وصول اداری می رسد. برای این منظور باید بسته تیراژ کتاب تعداد دو الی 20 نسخه از کتاب چاپی را جهت اعلام وصول به وزارت ارشاد تحویل داده شود.