موسسه هورین می تواند در این زمینه کمک فراوانی به شما کند.
شکل ظاهری کتاب ها در طی اعصار و قرون گذشته به تدریج تغییر کرده و امروزه در جدیدترین شکل خود به صورت کتاب های الکترونیکی ( e-book) در آمده است. منظور از کتاب الکترونیکی مجموعه ای از اطلاعات مرتبط به هم است که با عنوان و پدید آور مشخص با ساختاری مشابه با کتاب چاپی ( دارای چند فصل و بخش و مطالب مندرج در آن ها ) به صورت الکترونیکی ذخیره شده باشد. به این نوع کتاب ها، کتاب های تمام متن نیز گفته می شود.
کتاب الکترونیکی ممکن است بر روی دیسک فشرده نوری تهیه شود و یا به شکل پیوسته(on line) در شبکه های رایانه ای ( به ویژه اینترنت) دسترس پذیر باشد. علاوه بر کتاب های الکترونیکی کتاب های چاپی هم در اینترنت جای گاه خود را دارند. امروزه منابع کاغذی به خصوص نسخه های خطی، رساله یا تز ها، چکیده ها و بسیاری از منابع که با مشکلات نگهداری و حفاظت رو به رو هستداز طریق عکس برداری با اسکنر یا پویشگر به شکل الکترونیکی در می آیند. قیمت این کتاب ها به مراتب پایین تر از کتاب های چاپی است.
برای پی بردن به مطالب یک کتاب با فشار دادن یک دکمه و ورود اطلاعات کلمه جستجو میتوانید به سادگی به متن مورد نظر دست پیدا کنید.
حجم بالای ذخیره اطلاعات، دیسک های فشرده نوری از نوع حافظه ثابت هستند یعنی اطلاعات ثبت شده روی دیسک پاک نمی شود و فقط قابل خواندن است.دیسک فشرده نوری ظرفیتی معادل 680 ملیون مگابایت هستند که با ورود انواع جدید آنها این ظرفیت به 7 برابر افزایش یافته است.
استفاده از امکانات همزمان متن، صدا، تصویر و فیلم با هم است. دیسک های فشرده چند رسانه ای multi media دارای تمام این امکانات در یک زمان هستند.
دیسک های ویدئویی دیجیتالی امکان دسترسی به متن، طرح، انیمیشن (پویا نمایی)، ویدئو، کلیپ و صدا را در یک محیط دیجیتالی دارند. این دیسک ها ظرفیت بسیار بالا دارند.
روز آمد شدن کتاب های الکترونیکی. کتاب های چاپی بعد از ویرایش روز آمد می شوند و بسیار زمان بر است اما برخی منابع الکترونیکی به صورت پیوسته هستند و حتی روزانه یا چند روز یک بار روزآمد می شوند.
مثلا در پایگاه وب آمازون www.amzon.com امکان جستجوی کتاب ها از طریق عنوان، مولف، موضوع و حتی کلید واژه وجود دارد. علاوه بر کتاب اطلاعت کتاب شناسی منابع دیگر هم چون نرم افزار ها، سرگرمی ها و بازی های کامپیوتری، دیسک های فشرده و غیره قابل بازیابی و تهیه میباشد. این پایگاه تا 40 درصد از هزینه های خرید کتاب برای کاربران را کاهش می دهد.
ناشران داخلی: در سایت اختصاصی ناشران ایرانی با نشانی www.nasherin.com فهرست انتشارات بسیاری از ناشران در دسترس است.
علاوه بر سایت ناشران ایرانی خانه کتاب با نشانی www.ketabnet.org اطلاعات کتاب های منتشر شده در ایران را به صورت روزانه اضافه کرده و به صورت پایگاه های اطلاعاتی در اختیار عموم قرار میدهد.
سایت کتاب ایران www.ketabiran.com جدید ترین کتاب های چاپ شده در ایران را با قابلیت خرید به صورت پیوسته و با استفاده از کارت های اعتباری عرضه می کند.
ناشران خارجی: آدرس تعدادی از ناشرین معتبر در صفحه وب کتابخانه در قسمت Publisher web site قابل ملاحظه است.
در این نوع نشر منبع که می تواند اطلاعات باشد تا زمان چاپ کتاب به صورت مجازی نگه داری میشود و سپس بر اساس نیاز استفاده کنندگان به صورت چاپی یا به صورت الکتونیک در اختیار استفاده کنندگان قرار می گیرد.
در واقع این نوع نشر یک راه حل برای چاپ منابع با شمارگان کم است. برای مطالبی که قبلا به دلیل هزینه زیاد فناوری چاپ منتشر نشده اند.
برخی از منابع مانند دایره المعارف بریتانیکا Britanica Encyclopedia همانند رادیو به طور مستقیم اطلاعات را توزیع میکنند. در این نوع نشر اطلاعات توسط کاربران به دایره المعارف اضافه میشود و مرتبا منتشر می شود.
تاثیر اینترنت بر نشر و چاپ
نشریه ای است که به طور مسلسل و در فاصله زمانی معین منتشر می شود و به صورت الکترونیکی یا به وسیله رایانه قابل دست یابی است.
لنکستر میگوید: نشریه ای که به وسیله رسانه الکترونیکی ایجاد گردد و دستیابی به آن فقط از طریق این رسانه باشد.
هنگامی که حق مولف در سال 1976 میلادی تصویب شد، هیچ گونه پیش بینی در مورد حمایت از نرم افزارها و پایگاه های داده ها نکرده بودند.
کنتو (دایره المعارف کتابدتری و اطلاع رسانی) نام کمیسیون ملی کاربردهای فن اورانه نوین در آثار دارای حق انحصاری است که به مسائل مربوط به مبادله کتاب میان کتابخانه ها، نرم افزار های رایانه ای و پایگاه های داده ها می پردازد. کنتو در سال 1980 نرم افزارهای رایانه ای را نیز مانند سایر آثار برشمرد و زمینه های حمایت از آن در دهه 1990 آماده شد.
سازمان جهانی مالکیت معنوی پس از بیست و پنجمین نشست ناشران در سال 1996 در بارسلون تصمیم گرفت تا مسئله حق مالکیت معنوی و مادی در محیط الکترونیکی را در نظر بگیرد. تفاوت بروندادهای چاپی و الکترونیکی موجب چالش هایی در سازمان گردید. زیرا مالکیت معنوی در منابع چاپی هنگامی مورد حمات قرار میگیرد که به صورت مکتوب باشد در حالی که برون دادهای منابع الکترونیکی غیر ملموس هستند. ائلین گام اساسی برای حمایت از مالکیت معنوی در محیط الکترونیکی در اکتبر 1994 برداشته شد، زمانی که طرحی تحت عنوان ” خط مشی اروپایی کاربر درباره حق مولف” آغاز شد.
مواردی که برای حمایت از تئلید کنندگان در محیط الکترونیکی پیش بینی شده است عبارتند از:
نشر الکترونیکی می تواند به صورت های ذیل در دسترس قرار گیرد:
کتاب های الکترونیکی، وب سایت های ناشران در در اینترنت، نمایشکاه های کتاب در اینترنت، نشر هیبرید و نشر مستقیم در شبکه. کتاب های الکترونیکی دارای مزیت های مختلفی هستند که مهمترین ان ها ذخیره اطلاعات انبوه و به شکل های مختلف در حجم بسیار اندک، امکان جستجوی مطالب و قابلیت تکثیر ارزان ان ها است. یکی از مزایای مهم نشر الکترونیک در هم نوردیدن مکان برای دستیابی به اطلاعات و خرید مستقیم ان از طریق اینترنت می باشد. خود ناشری و نشر مستقیم در شبکه نیز از شکل های دیگر نشر الکترونیکی است.
نشریات الکترونیکی از دیگر اشکال مواد الکترونیکی قابل دسترس در اینترنت است که دارای انواع تمام متن، فقط الکترونیکی و نسخه الکترونیکی نشریه چاپی هستند. نشر رومیزی یکه از رویکرد های نوین در نشر است که موجب شده است فرایند چاپ و نشر سرعت بگیرد و هزینه ها کاهش یابد. از آنجایی که هر گونه انتشاری حقوق معنوی و مادی را در هر محیطی ایجاد می کند، لذا نشر الکترونیکی نیز دارای حق مالکیت معنوی در محیط الکترونیکی است و سازمان مالکیت معنوی مواردی نظیر تعیین سطح دسترسی ، انعقاد قراردادهای فروش اطلاعات و قوانین مربوط را در محیط الکترونیکی پیش بینی کرده است.
این طرح بر حقوق افرتد نسبت به برخورداری از مناف مادی و معنوی اثار علمی ادبی و هنری خود تاکید دارد و با همکاری کارشناسان پنجاه کشور سازمان یونسکو ارائه شده است. مرکز آن در ژنو است و بر اساس گزارش های به دست آمده موفق تر از سایر طرح ها بوده است.
مدت عادی حمایت از اثر در این قرار داد زمان حیات خالق اثر و 25 سال پس از مرگ اوست.
نشر الکترونیکی به فرآیند انتشار و توزیع کتابها، مقالات، مجلات و سایر محتواهای نوشتاری در قالب دیجیتال اشاره دارد. این نوع نشر معمولاً از طریق اینترنت، وبسایتها و پلتفرمهای دیجیتال انجام میشود و امکان دسترسی به محتوای منتشر شده را از طریق دستگاههای مختلف مانند کامپیوتر، تبلت و گوشی موبایل فراهم میآورد.
نشر الکترونیکی به طور کلی در دستهبندیهای مختلفی قرار میگیرد که مهمترین آنها عبارتند از:
نشر کتاب الکترونیکی (eBook Publishing): نشر کتاب الکترونیکی شامل فرآیند تبدیل کتابهای چاپی به فرمتهای دیجیتال مانند PDF، ePub، MOBI و دیگر فرمتها است. این کتابها میتوانند از طریق فروشگاههای آنلاین مثل آمازون، گوگل بوکس و سایر پلتفرمهای مشابه در دسترس قرار گیرند.
نشر مقالات علمی الکترونیکی (Scientific Journal Publishing): این نوع نشر به انتشار مقالات علمی و تحقیقاتی در قالب دیجیتال اشاره دارد. بسیاری از مجلات علمی معتبر، مقالات خود را در فرمتهای دیجیتال منتشر میکنند که بهطور مستقیم از طریق وبسایتهای دانشگاهی یا ناشران علمی قابل دسترسی است.
نشر مجلات آنلاین (Online Magazine Publishing): این نوع نشر مربوط به انتشار مجلات و نشریات به صورت دیجیتال است. مجلات آنلاین میتوانند بهطور دورهای و به شکل آنلاین منتشر شوند و به راحتی توسط کاربران اینترنت در هر زمان و مکانی قابل دسترسی باشند.
نشر محتواهای چندرسانهای (Multimedia Publishing): این نوع نشر شامل تولید و توزیع محتواهای صوتی، تصویری و ویدئویی به صورت دیجیتال است. پادکستها، ویدئوهای آموزشی و محتواهای تصویری اغلب در این دسته قرار میگیرند.
نشر خودکار (Self-Publishing): در نشر خودکار، نویسندگان بهطور مستقیم و بدون نیاز به ناشر، آثار خود را به صورت دیجیتال منتشر میکنند. این فرآیند از طریق پلتفرمهایی مانند آمازون KDP، Smashwords و دیگر خدمات مشابه انجام میشود.
نشر تحت وب (Web Publishing): این نوع نشر به انتشار محتوا در وبسایتها، بلاگها و صفحات اینترنتی اشاره دارد. نویسندگان و ناشران میتوانند مطالب خود را به صورت آنلاین منتشر کنند و در اختیار کاربران قرار دهند.
برای نشر الکترونیکی آثار خود، ابتدا باید پلتفرم مناسب برای نشر انتخاب کنید. برخی از پلتفرمهای معروف برای نشر الکترونیکی شامل:
بله، نشر الکترونیکی معمولاً به حقوق نویسندگان احترام میگذارد. پلتفرمهای معتبر نشر دیجیتال امکاناتی مانند حفاظت از کپیرایت (DRM) و قراردادهای حقوقی برای تضمین حقوق نویسندگان فراهم میآورند. نویسندگان میتوانند بهطور دقیق شرایط استفاده و توزیع آثار خود را تعیین کنند.
بله، آثار منتشر شده بهصورت دیجیتال همچنان نیاز به ویرایش و آمادهسازی حرفهای دارند. برای این کار، نویسندگان باید فایلهای دیجیتال خود را در فرمتهای مناسب (مانند PDF یا ePub) آماده کنند و از خدمات ویراستاری حرفهای بهرهمند شوند تا کیفیت اثر حفظ شود.
بله، نشر الکترونیکی برای نویسندگان تازهکار بسیار مناسب است. این نوع نشر میتواند فرصتی برای نویسندگان جوان فراهم کند تا آثار خود را بدون نیاز به همکاری با ناشران بزرگ منتشر کرده و به مخاطبان گستردهتری دسترسی پیدا کنند.